× За нас Обучения Блог Контакти

SD Express

По време на изложението Mobile World Congress Shanghai (MWCS) браншовата организация SD Association официално представи новата спецификация SD 7.0 при картите памет. Според нея, потребителите могат да очакват карти памет SD Express с по-голям размер и по-висока скорост на работа.

Този формат съчетава предимствата на интерфейс PCI Express и протокол NVMe, вече доказали се и при SSD дисковете. Поддръжката за PCIе 3.0 означава, че трансферите на информация ще могат да се извършват със скорост от 985 MBps. Добавянето на NVMe 1.2 осигурява по-добри възможности за управление и достъп до паметта.

При бъдещите карти чрез новия SD Ultra Capacity (SDUC) формат, сегашният максимален теоретичен обем от 2 TB при SDXC ще достигне до 128 ТВ памет за съхранение на данни. Това разбира се са теоретичните граници на съхранение, но не след дълго една SD карта ще може да замени всички външни носители, които потребителите използват. Навлизането на SD Express ще позволи на устройствата (видеокамери, фотоапарати, смартфони, таблети и лаптопи) да съхраняват RAW файлове, 4k, 8k, Super-Slow Motion видео и 360-градусови клипове и снимки. Ако обърнем тези цифри в реално съдържание, това означава около 25 000 филма с висока резолюция или 256 милиона снимки с размер 500 kB всяка. За почитателите на музика - това са 25 милиона песни - две карти ще могат да съхранят цялата колекция на Spotify (35 милиона).

Новият стандарт е обратно съвместим с настоящите SD карти на пазара (старите устройства ще могат да работят с новите SD Express карти). За PCIe 3.0 сигналите в SD Express са задействани контактите от втори ред, налични в картите UHS-II.

Още през 2016 SanDisk демонстрираха прототип на карта с 1 терабайт, но тя така и не се появи на пазара, като причината бе високата цена. При своята премиера картата на SanDisk с капацитет 512 GB се продаваше за около 800 долара и дори след редукциите продължава да държи цена около 300 долара, така че приемането и разпространението на новия стандарт ще отнеме време.